7100 Szekszárd, Epreskert utca 9.

Hulladéktároló edény csere

Az ingatlanhasználónak a hulladék gyűjtésére a szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített szabványos tárolóedényt köteles biztosítani.

A szabványos tárolóedények illeszkednek a hulladékszállító gépjármű ürítőszerkezetéhez. A nem szabvány és elhasználódott tárolóedények a hulladékgyűjtő járművek hátsó felépítményén történő elhelyezésre nem alkalmasak. A régi edényeken található akasztófüleknek nincs megfelelő rögzítési pontja, így ezek gépi ürítésre nem alkalmasak.

A hulladéktároló edények törésének oka lehet, hogy a műanyag elfárad, törékennyé válik a nyári tűző naptól, a téli hidegtől. Télen belefagy a nedves hulladék, ezért a téli ürítés során nagyobb igénybevételnek van kitéve. Az edény idővel eltörik, jellemzően nem akkor, amikor a hulladékot elhelyezik az edényben, hanem ürítés közben, mivel akkor nagyobb az igénybevétel. Tehát a legtöbb esetben az edény sérülését az anyag „elöregedése” okozza.

Az edény töréséhez vezet az is, ha az abban elhelyezett hulladék súlya meghaladja a maximális terhelhetőséget:

Űrméret Maximális teherbírás
60 literes 15 kg
70 literes 17,5 kg
80 literes 20 kg
110 literes 27,5 kg
120 literes 30 kg
240 literes 60 kg
770 literes 192,5 kg
1100 literes 275 kg

A gyűjtőedények nem egyforma minőségűek, sajnos forgalomban vannak olyan nem szabvány kukák is, melyek oldalfala, tetőt tartó füle vékony, ezért néhány hónap használat után könnyen eltörnek.

A fent leírtak miatt a szabvány (MSZ EN 840-1:2013. vagy MSZ EN 840-1:2020.) hulladékgyűjtő edények esetében 5 éves korig vállalunk garanciát.

A gyártás éve az edény peremén, fedelén kívül vagy belül, egyes edényeken, az edény hátoldalán található.

Gyártás éve

A gyártási idő jelzését az fenti ábra szemlélteti, jelen ábra szerint a gyártási idő 2020. augusztus hónap.

Ha 5 éven belül – a szolgáltató hibájából – törik vagy rongálódik az edény, akkor megjavítjuk, ha ez már nem lehetséges, akkor cseréljük.

Kérjük, hogy az edény sérülését követően a lehető leghamarabb jelentsék ügyfélszolgálatunknak személyesen (7100 Szekszárd, Epreskert u. 9.) vagy írásban ugyfelszolgalat@aliscaterra.hu.

A sérült hulladékgyűjtő edény bejelentéshez megküldött levélben az alábbi adatok megadása szükséges:

  • közszolgáltatási díjfizető adatai: ügyfél neve, felhasználási hely címe
  • vevőkód
  • személyes adatok: családi és utónév, születési név, születési hely és idő, anyja születési családi és utóneve
  • telefonos elérhetőség
  • a gyártó által a hulladékgyűjtő edényen feltüntetett gyártási időpont
  • a hulladékgyűjtő edény mérete (liter)
  • amennyiben fellelhető, hulladékgyűjtő edény szabvány száma, melyet a gyártó helyezett el a gyűjtőedényen
  • ha lehetséges fotó a teljes egészében látható hulladékgyűjtő edényről, és fotó a hulladékgyűjtő edényen keletkezett sérülésről
  • a sérülés időpontja, oka, körülményei
  • egyéb, az ügy szempontjából releváns körülmények leírása

A helyszíni szemléhez, javításhoz, időpont egyeztetés miatt a telefonos elérhetőség megadása szükséges.

Amennyiben a helyszíni szemle során munkatársunk megállapítja, hogy a törés az edény elöregedése, azaz természetes elhasználódás miatt következett be, illetve az edény gyártása 5 éven túli, vagy az edény túlsúly miatt tört el, az ingatlanhasználó kötelezettsége az új edény biztosítása.

Szelektív edény

Önkormányzati Társulás a Sió-Völgyi Nagytérség Települési Szilárdhulladékai Kezelésének Korszerű Megoldására a KEOP 1.1.1/C/13-2013-0027 pályázat keretében beszerzett, a lakosság részére 2016 évben kiosztott sárga és kék színű 120 literes edényzetet. Az edényzet fenntartási ideje 2021 évben lejárt, az edények életkora meghaladta az 5 évet.

Az edény egyszeri juttatás volt, erre is érvényes az 5 éves garanciális idő, a pályázaton nyert edények elfogytak. Az edény törése esetén cserére nincs lehetőség.

Társaságunk Epreskert u. 9. szám alatti ügyfélszolgálatán vásárolható szelektív hulladéktároló.